einde 2018

Lieve mensen

Wat gaat de tijd toch snel als je het naar je zin hebt . in Augustus zijn we aan gekomen in Conakry Guinea. In September zijn de operaties gestart.  De eerste 2 maanden heb ik op het schip gewerkt  in het wondzorg team. Dat betekende dat alle patienten die op de afdeling lagen en wondzorg nodig hadden naar onze behandel kamer kwamen.  Vanaf November ben ik weer terug naar mijn oude stekkie de outpatient gegaan.  Daar heb ik het meer naar mijn zin.
Er zijn dagen bij dat het heel erg druk is en we meer dan 40 patienten zien, maar soms is het wat rustiger en konden we zelfs  deze week de tent versieren met de kerstspullen en kleurplaten kleuren om de tent kerst gezellig te maken.

Dit ziet er allemaal erg gezellig uit maar dat is het niet voor iedereen. Je zal maar te horen krijgen dat de tumor die ze uit je wang hebben weggehaald kanker blijkt te zijn. Mercy ships kan geen bestralingen geven en ook in Guinea is er geen ziekenhuis die die dat kan. Daarvoor moet je naar Senegal, maar is daar wel geld voor? Of Ibrahima hoewel al in September geopereerd ,  heeft nog steeds een lange weg te gaan met veel terapie en een zeer kwetsbare huid die na lange tijd eindelijk dicht was en nu toch weer wonden heeft . Hij kon door vergroeingen van brandwonden niet meer lopen en werd door zijn broer overal naar toe gedragen.

De maand December is vol van activiteiten op het schip en ook Sinterklaas komt ook nog even langs.


Alle kinderen aan boord kregen een kadootje. De nederlanders hebben hun eigen feestje gevierd nadat Sint het schip weer had verlaten.

Guinea is een arm land en dat kun je goed zien. Door de Ebola crisis in 2014 zijn vele gezondheids werkers overleden er is dan ook een enorm tekort aan artsen. De artsen die er zijn werken voornamelijk in de hoofdstad. Er is ook een lichtpunt. Toen mercy ships in 2012 hier ook was hebben ze een arts opgeleid om gespleten lip operaties uit te voeren. Door een fonds “operatie smile” werden deze operatie gratis uitgevoerd. Met andere worden tijdens de screening waren er maar weinig patiente met een gespleten lip dankzij deze arts en  het fonds dat de kosten voor de operaties op zich nam. image2018-12-12_10-3-42[1]Momenteel worden veel kinderen met vergroeide benen geopereerd. Meestal zijn deze vergroeingen een  gevolg van slecht voeding en vit D tekort, soms door een genetische afwijking  hoe dan ook er wordt hen weer een plaats in de samenleving gegeven
Sema, orthopedic patient, in his neighborhood before surgery.

The President of Guinea, Alpha Conde, having a tour through the wards.

De president kwam langs en bezocht patienten.
Tene een van mijn patienten is inmiddels naar huis haar voet is een stuk dunner nu.

GND181101_TENE_PAT08401_HOPE_CENTER_ST001_MID

Ook hadden we een wedstrijd met verpleegers, fysio en patienten wie het langst tegen de muur kon zitten.  Keita Baba won de wedstrijd. hij is nog steeds in zorg en 2 of 3 keer per week zie ik hem. Bid dat zijn kleine wond  nu eindelijk eens zal genezen. Keita baba is de man in het midden met beide handen in het verband
GND181019_WALL_SITTING_COMPETITION_ST006_MID

Er overlijden zoveel mensen  in deze landen  onnodig, aan goedaardige tumoren omdat er geen veilige en toegankelijk maar vooral betaalbare zorg is.
Wat moeten we toch dankbaar zijn met onze goede gezondheid zorg.

Iedereen die mij gesteund heeft met emails, telefoon gesprekken, gebed en financieel het afgelopen jaar hartelijk dank.
Gods zegen voor het nieuwe jaar.
pexels-photo-278508

Allemaal gezegende Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2019

Liefs Rianne

Meer lezen kijk op www.rianneatmercyships.com
meehelpen met een donatie?  NL 75 ABNA 0411467778, Mercy ships Rotterdam
O.V.V. 4621 Rianne van Wingerden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s